Sogneeftermiddage forår 2020

Sogneeftermiddage finder sted onsdage kl. 14.30 i Sognets Hus, Store Sal. Vi bringer her datoerne for sogneeftermiddage i den kommende sæson. Du kan glæde dig til både morsomme og oplysende foredrag i hyggelige rammer følgende dage:

• 12. februar Niels Henriksen: Om Sønderjyllands genforening i 1920
  • 18. marts Gunner Steenberg: Leonora Christina - dronning af Blåtårn

Genforeningen af Sønderjylland i 1920 ved Niels Henriksen onsdag 12. februar kl. 14.30

Genforeningen. Christian 10. indledte festlighederne ved at ride over den gamle grænse ved Frederikshøj nord for Christiansfeld. For at opfylde en sønderjysk spådom valgte kongen en hvid hest til ridtet. Kort efter tog han en lille pige op til sig. For deltagerne stod begivenheden i eventyrets glans; Hans Nikolaj Hansen har i sit maleri fra 1921 idealiseret situationen til det glansbilledagtige.

Over hele landet vil det i 2020 blive markeret, at den sønderjyske genforening med Danmark fandt sted for et hundrede år siden: I 1920. I den anledning inviterer Fløng Menighedsråd til en Sogneeftermiddag i Sognets Hus med tidligere direktør for Grænseforeningen, Niels Henriksen, som gennemgår historien bag denne genforening, som afsluttede 56 år under preussisk styre for de danske sønderjyder, som boede i Nordslesvig.

Den afgørende folkeafstemning fandt sted 10. februar 1920, og denne dato er lige siden 1920 blevet fejret overalt i Sønderjylland. Det er netop to dage efter denne afstemnings hundredårsdag, at vort møde med Niels Henriksen finder sted. Vi vil kunne få svar på mange spørgsmål i den anledning: Hvorfor var Sønderjylland tysk? – hvad gik forud for genforeningen? – hvordan kom den i stand? – fik vi den optimale genforening? – og hvad sagde tyskerne? Hvordan er det siden gået med Sønderjylland, og hvad med de danskere, der ikke blev ”genforenet”, men som boede syd for den grænse, som vi fik? Niels Henriksen er selv sønderjyde med en fortid både i Nord- og i Sydslesvig. Desuden har han i femten år været ansat som administrativ leder af den store folkelige forening Grænseforeningen, hvis opgave det er at holde kontakten ved lige med det danske mindretal syd for grænsen og at oplyse om grænselandets forhold. Året 2020 er 100-året for genforeningen af Sønderjylland i 1920, og lige siden er datoen 10. februar en af de store nationale mærkedage i det nuværende danske Sønderjylland med folkelige møder overalt i landsdelen på selve dagen eller på en passende dato lige op ad.

Det var dagen for den folkeafstemning i 1920, som banede vejen for den grænseflytning fra Kongeåen til den nuværende grænse, som blev effektueret den 15. juni 1920.

Fløng Kirkes sogneeftermiddage foregår i Sognets Hus onsdage kl. 14.30

Fløng Kirkes sogneeftermiddage arrangeres af Fløng Menighedsråd og der er gratis adgang. Menighedsrådet byder på kaffe og hjemmebagt kage, der bages af frivillige fra Fløng. Der er hyggeligt samvær indtil dagens foredrag begynder. Sogneeftermiddagene foregår i Sognets Hus onsdage fra 14.30 til ca. 16.30, og det er muligt at bestille kirkebil. Det gøres ved at kontakte Fløng Kirkes kontor på tlf. 46 56 27 49

Kirkekontoret skal da kontaktes senest tirsdag kl. 12.00 før arrangementet