Navngivning

Barnet skal være navngivet, inden det er blevet 6 måneder. I kan vælge at få Jeres barn navngivet ved dåb, hvis en af forældrene er medlem af Folkekirken, eller ved at ansøge digitalt på www.borger.dk under fanen Forældre og børn - Navne og navneændring. I kan også vælge at navngive barnet og så vælge at få barnet døbt senere. Hvis du har spørgsmål til dette, er du altid velkommen til at kontakte kirkekontoret.

Dåben

Vil I have barnet døbt i Fløng Kirke, skal I henvende Jer til kirkekontoret på tlf. 4656 2749, hvor vi sammen finder en dato. Vi holder helst dåb om søndagen ved gudstjenesten.

Derefter sender vi en bekræftelse, som indeholder dato og klokkeslæt. I brevet er der en talon, hvor I skal udfylde med det ønskede navn til den lille, samt faddere.

Ved dåben skal barnet have mindst 2 og højst 5 faddere. Den, der bærer barnet, kaldes gudmor/gudfar, men er også fadder. Fadderne skal være døbt og mindst have konfirmationsalderen. På talonen markeres gudmor/gudfar med et BB (bærer barnet)

Faddernes opgave ved dåben

Ved dåben kræves der dåbsvidner/faddere. De forpligter sig til, hvis forældrene dør, at drage omsorg for, at barnet bliver oplært i den kristne tro. Fadderne får ikke automatisk forældremyndigheden, hvis forældrene dør. Ønsker de, at det skal være sådan, er det nødvendigt at lave et testamente, hvor det står skrevet.

Omkring 14 dage før dåben skal I have en dåbssamtale med præsten.

Dåb er muligt i alle aldre.

Har du/I spørgsmål er I altid velkomne til at ringe eller skrive til kirkekontoret på floeng.sogn@km.dk eller til præsten. Hent folder om dåb her eller ved at klikke på overskriften.

Dåbskluden - hvad er nu det?

Når man kommer i kirke til en gudstjeneste hvor der er dåb, er man måske så heldig at blive budt med op til døbefonten, når dåben finder sted. Det er ofte den nærmeste familie og børnene, som fra tætteste hold kan følge med, når præsten tre gange øser vand på barnets hoved, og døber det ”i Faderens og Sønnens og Helligåndens navn”. Derefter bliver barnets hoved tørret med en serviet.

I Fløng kirke har nogle frivillige tilbudt at strikke eller hækle nogle særlige dåbsklude med kristne symboler, som præsterne nu bruger, når barnets hoved skal tørres efter dåben. Dåbskluden er tænkt som en gave til dåbsbarnet fra kirken, og mange kan nu glæde sig over at få den helt særlige hjemmestrikkede eller –hæklede klud med hjem, som et minde om den særlige gave, dåben er. Er nogen interesserede i at være med til at strikke dåbsklude, kan man henvende sig til kordegn Helle Johnsen, der først skal modtage en strikke- eller hækleprøve.

Ideen med at frivillige strikker dåbsklude til kirken kom i 2016 fra sognepræst Ann Maj Lorenzen fra Djursland. Hun har kaldt produktet for ”masker med mening”. En meget sigende betegnelse. Symbolet, som er strikket ind i kluden, er ofte et kors. Det peger på at der ved dåben blev tegnet et korsets tegn for os. Det betyder, at vi nu tilhører den korsfæstede og opstandne Jesus Kristus. Vandet bliver tørret af efter dåben. Men dåbens gave med syndernes forladelse og Guds nåde til det evige liv, kan aldrig ”tørres væk”, for i dåben er vi for altid blevet knyttet sammen med Gud, vores himmelske Far, og hans søn Jesus Kristus. Det er en sammenhæng, som det er trygt at være med i.